Alegerea și instalarea pompelor de căldura geotermale

Când alegeți și instalați o pompă de căldura geotermală, luați în considerare eficiența încălzirii și a răcirii, economia sistemului și caracteristicile casei dvs. Și, vă recomandăm ca întotdeauna să apelați la o firma specializată în aceste sisteme de incalzire economice.

Eficiența încălzirii și a răcirii

Eficiența încălzirii pompelor de căldură cu sursă sol sau sursă apă este indicată de coeficientul de performanța (COP), care reprezintă raportul dintre efectul util produs și ceea ce se consumă pentru obținerea lui. Eficiența de răcire este indicată de raportul de eficiență energetică (EER), care este raportul dintre căldura emisă (în Btu pe oră) și energia necesară (În wați) pentru a funcționa unitatea.

Căutați eticheta ENERGY STAR®, care indică faptul că unitatea respectă criteriile ENERGY STAR. Producătorii de pompe de caldura geotermale de înaltă eficiență (GHP) utilizează în mod voluntar eticheta EPA ENERGY STAR pe echipamentul calificat.

Economia pompelor de căldură geotermale

Deși costul de achiziție și instalare al unui sistem GHP rezidențial este adesea mai mare decât cel al altor sisteme de încălzire și răcire. GHP-urile dimensionate și instalate corespunzător furnizează mai multă energie pe unitate consumată decât sistemele convenționale. Pentru economii suplimentare, unele GHP pot încălzi și apa menajeră. Vara, când pompele trebuie să răcească în casă, iau căldura din interior și o utilizează pentru a încălzi apa în mod gratuit. În timpul iernii, costurile de încălzire a apei sunt reduse și ele cam la jumătate.

În funcție de diferiți factori cum ar fi clima, condițiile solului, caracteristicile sistemului pe care îl alegeți și stimulentele disponibile, puteți recupera investiția inițială în doi sau zece ani prin facturi de utilități mai mici. De asemenea, există și în România finanțări speciale și stimulente disponibile pentru a ajuta la compensarea costului unei pompe de căldură geotermale.

Evaluarea locației pentru o pompă de căldură geotermală

Temperatura solului este relativ constantă în întreaga tară, astfel încât pompele de căldură geotermale (GHP) pot fi utilizate în mod eficient aproape în orice locație. Cu toate acestea, caracteristicile geologice, hidrologice și spațiale specifice ale terenului dvs vă vor ajuta furnizorul dvs să determine cel mai bun tip de buclă de teren pentru locația dvs.

Instalarea pompelor de căldură geotermale

Sunt necesare cunoștiințe tehnice și echipament special pentru instalarea corectă a conductelor, astfel încât instalarea unui sistem GHP nu reprezintă un proiect de tip „do it yourself”. Vă recomandăm ca întotdeauna să apelați la o firmă specializată și cu vechime în domeniul montării pompelor de căldură geotermale.

sisteme-incalzire-economice

Schimbătorul de căldură din sol este alcătuit dintr-un sistem de conducte cu buclă închisă sau deschisă. Cea mai obișnuită este bucla închisă, în care țeava de polietilenă de înaltă densitate este îngropată orizontal sau vertical. Aceste țevi sunt umplute cu o soluție antigel care acționează ca schimbător de căldură. În timpul iernii, fluidul din țevi extrage căldura din pământ și o duce în clădire, iar vara se întâmplă exact invers.

Apoi, conducta de distribuție a aerului distribuie aerul încălzit sau răcit prin conductele din casă, la fel ca sistemele convenționale. Cutia care conține bobina interioară și ventilatorul care uneori este numit manipulator de aer, pentru că deplasează aerul în locuință.

Beneficiile pompelor de căldură geotermale

Cel mai mare beneficiu al GHP-urilor este că acestea folosesc 25% – până la 50% mai puțină energie electrică decât sistemel convenționale de încălzire sau răcire. Potrivit EPA, pompele de căldură geotermale pot reduce consumul de energie – și emisiile corespunzătoare – până la 44% în comparație cu pompele de căldură cu sursă de aer și până la 72% în comparație cu încălzirea convențională. De asemenea, pompele de căldură geotermale mențin o umiditate de aproximativ 50%, ceea ce face ca aceste pompe să fie foarte eficiente în zonele umede.

Aceste sisteme de incalzire conventionale au foarte puține piese în mișcare, iar acestea sunt adăpostite în interiorul unei clădiri, astfel încât sistemele sunt durabile și foarte fiabile. Conducta subterană poartă adesea garanții de 25 și până la 50 de ani, iar pompele de căldură sunt garantate în general 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *