Boxe portabile: Bluetooth vs WiFi

Boxele portabile fără fir sunt utilizate pe scară largă pentru a furniza muzica în întreaga casă sau în întregul birou prin simpla apăsare a unui buton. Aceste boxe pot primi un semnal audio utilizând Bluetooth sau WiFi. Cum funcționează și cum se compară calitatea audio în cazul acestor două tipuri?

Răspunsul pe scurt este următorul: atât boxele Bluetooth portabile, cât și boxele WiFi comprimă fișierele de date diferit pentru a reda muzica pe dispozitiv. În cele din urmă, boxele WiFi pot fi utilizate oriunde există semnal WiFi; streaming media folosind Internetul; utilizați mai multe boxe cu un singur dispozitiv inteligent; și de obicei sună mai bine decât boxele Bluetooth existente acum pe piață.

Range și comoditate Bluetooth și WiFi

Atât WiFi cât și Bluetooth sunt caracteristici standard pe majoritatea dispozitivelor inteligente, dar funcționează în moduri diferite.

O boxă cu tehnologie Bluetooth poate fi conectată instantaneu la dispozitivele de redare, dar trebuie să se afle la o distanță de maxim 10 metri, așadar utilizarea unei astfel de boxe poate fi puțin mai dificilă dacă doriți să depășiți această distanță.

Bluetooth a fost inițial creat pentru a trimite semnale mici cu intervale scurte, cum este de obicei în cazul unui mouse wireless de exemplu, a unei tastaturi sau pentru căștile audio dedicate telefoanelor. În teorie, un semnal de la dispozitivul inteligent poate fi primit de la maxim 10 metri, însă o distanță de 5-6 metri este o cifră mai realistă.

Cu aceste boxe, utilizați media de pe dispozitivul inteligent în sine, ceea ce înseamnă că utilizarea acestuia poate fi intreruptă de utilizarea sursei, cum ar fi apelurile telefonice sau notificările de fundal ale aplicațiilor.

Boxele WiFi se bazează doar pe puterea semnalului WiFi și, majoritatea pot fi controlate de orice dispozitiv inteligent care se află conectat la aceeași rețea. Boxele WiFi se conectează la un singur sistem principal, ceea ce permite conectarea mai multor boxe simultan, pentru a reda muzica în toată casa.

În cazul acestor gadgeturi ce funcționează prin WiFi, dispozitivele inteligente le controlează, dar muzica este trimisă din colecția de muzică sau transmisă de pe Internet. Aceasta înseamnă că apelurile telefonice sau alte aplicații nu vor întrerupe redarea muzicii.

Calitatea audio și modul în care funcționează

Când alegeți ce tip de boxe să utilizați, există un lucru care contează mai presus de toate: calitatea sunetului. Aproape peste tot, boxele WiFi au o calitate a sunetului mai bună decât boxele Bluetooth portabile.

Atunci când se transmite sunetul prin Bluetooth, această tehnologie comprimă datele mai mult decât boxele WiFi. Deși Bluetooth are o versiune de înaltă definiție (HD), doar unele dispozitive acceptă această nouă tehnologie, inclusiv căștile B&W PX și boxele fără fir, produsele BlueSound și doar anumite smartphone-uri și tablete.

Spre deosebire de boxele ce funcționează numai cu Bluetooth, cele WiFi au o modalitate de comprimare a fișierelor de date care nu pierd calitatea audio. Acest lucru permite acestor boxe să redea fișiere de înaltă rezoluție (Hi-Res), care este fișierul audio de cea mai înaltă calitate disponibil.

Sunt mai multe companii mari care creează boxe WiFi, Sonos, Paradigm, Yamaha și BlueSound.

Ce reprezintă compresia datelor?

Dacă tot am amintit anterior despre compresia datelor, haideți să explicăm și ce înseamnă. Compresia datelor este utilizată pentru a face fișierele de dimensiuni și mai mici, astfel încât să fie mai ușor și mai rapid de transmis.

Este la fel ca și cum ai privi un televizor cu rezoluție ceva mai mică: este ușor să afișezi imaginile pe ecran, dar există diferențe în detalii.

Prim comprimarea fișierului muzical, detaliile sunt dezactivate și calitatea sunetului este înrăutățită. Cu cât compresia de date este mai mare, cu atât calitatea sunetului va fi mai mică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *