Nebunia trotinetelor electrice – pericole și cum să ne ferim de accidente

Trotinetele electrice apar în marile orașe ca ciupercile după ploaie, deoarece oamenii caută modalități mai rapide și mai ieftine de a merge în orașele aglomerate. Cert este că aceste vehicule pe două roți pot atinge viteze mai mari decât limitele legale impuse în interiorul orașelor, așadar poate ați fi înclinați să credeți că oamenii le tratează cu respectul cuvenit. Nu spunem că ar trebui să vă fie frică de o trotinetă sau un scuter electric, dar ar trebui să le respectați și să înțelegeți cum funcționează și cum anume vă pot face rău. Deoarece la viteze de peste 50 km/h, dacă cădeți de pe trotinetă, loviți un obstacol sau sunteți loviți de o mașină vă puteți pierde viața cu ușurință. Au existat deja accidente în toată lumea, chiar și în România, care s-au soldat cu răniți foarte grav sau chiar persoane decedate.

Trotinetele electrice sunt periculoase?

Un studiu realizat în sudul Californiei a avut concluzii interesante. Pe parcursul unui an (1 Septembrie 2017 și 31 August 2018), 249 de pacienți au fost aduși în camerele de urgență ale doar două spitale din Santa Monica și Los Angeles, după ce au fost implicați în accidente în timp ce călătoreau pe o trotinetă electrică. Dintre aceștia, 228 au fost răniți în calitate de persoane aflate pe trotinetă, iar restul de 21 de persoane care nu erau pe o trotinetă electrică. De asemenea, ca și notă laterală, Forbes raportează că în Februarie 2019 existau aproximativ 65000 de trotinete electrice pe străzile din America.

Cele mai frecvente răni au fost provocate de căderea trotinetei (183 de cazuri), urmate de leziuni rezultate în urma coliziunii cu un obiect (21 de cazuri), iar restul au fost persoane lovite de un vehicul în mișcare (20 de cazuri).

Însă, acum vine cea mai mare îngrijorare a acestui studiu: doar 10 persoane din toate acestea purtau o cască de protecție.

Dacă trebuie să analizam leziunile, cele mai frecvente au fost cele la cap (100 de pacienti) și fracturile (79 de pacienți). Evident, studiul are limitele sale și nu este 100% exact, dar totuși ar trebui să ne pună câteva semne de întrebare. Sau cel puțin așa ar trebui. Aruncați o altă privire la câte persoane au suferit leziuni la nivelul capului. Fiecare dintre acestea are potențialul de a deveni fatal. Nu este același lucru cu fracturile, dar o persoană care a avut o fractură deschisă, care, deși nu este fatală, ar putea duce ulterior la o problemă de sănătate.

Așadar, sunt trotinetele electrice periculoase sau cei care le folosesc nu respectă regulile de siguranță?

Ei bine, trotinetele electrice sunt periculoase, dar apoi din nou amintim, la fel sunt și cuțitele dacă sunt utilizate necorespunzător. Ceea ce încercăm cu adevărat să spunem este că, fără un set solid de legi și reglementări, special create pentru trotinete electrice, vom vedea din ce în ce mai multe accidente și, din păcate, victime. Sigur, sunt țări unde au fost introduse reguli și legi, dar oare sunt suficiente?

Să luăm în considerare acest lucru – în multe țări, conducerea unei trotinete electrice pe trotuar este interzisă. Sigur, sună bine, pietonii sunt în acest caz protejați în cazul în care ceva nu merge bine. Apoi, din nou, este posibil ca unii dintre cei care conduc o trotinetă electrică să nu posede permis de conducere și, prin urmare, să cunoască semnele de circulație și legile traficului. Nu mai vorbim de capacitatea de a anticipa traficul sau reacțiile necesare pentru a evita sau iesi dintr-o situație delicată.

Povestea lungă spusă pe scurt, este că o trotinetă electrică este la fel de sigură pe cât este și conducătorul acestuia.

Așadar, în continuare vom scrie câteva reguli pe care un conducător de trotinetă electrică ar trebui să le urmeze dacă dorește să ajungă întotdeauna în siguranță la destinație.

Începeți cu produse de începători

Nu veți cumpăra o Suzuki Hayabusa începători fiind, nu? În același mod, doar faptul că ați obținut permisul de conducere nu înseamnă și că sunteți în stare să conduceți un Porsche 911 GT3. Acest lucru este valabil și în cazul trotinetelor electrice. Nu vă grăbiți să cumpărați și să mergeți cu cea mai rapidă trotinetă disponibilă. Sau dacă o faceți, asigurați-vă că vă acordați destul timp pentru a învăța elementele de bază, obișnuiți-vă cu controalele și cu puterea care se află sub voi. De asemenea, poate doriți pentru început să limitați zona de călătorie undeva într-un spațiu închis sau în spatele blocului. Începeți călătoriile mai lungi și mai complicate, prin trafic, după ce învățați să stăpâniți trotineta foarte bine.

Protecție, protecție, protecție

Acest lucru înseamnă căști de protecție, genuchiere și cotiere. Pentru că vă puteți gândi astfel: dacă cădeți doar din picioare doare, dar dacă cădeți de pe o trotinetă electrică care merge cu 30 km/h cum credeți că vă veți simți? Luați în calcul și posibilitatea de a lovi alte obiecte în timp ce cădeți și veți vedea cât de ușor ajungeți de la vânătăi banale până la fracturi sau lucruri mai grave. Căutați întotdeauna echipament certificat și nu căutați doar ce este mai ieftin, atunci când vine vorba de propria siguranță, niciodată nu trebuie să faceți rabat la calitate. De asemenea, limitați condusul trotinetelor pe timp de ploaie.

Utilizați din plin bunul simț

Nu beți și nu mergeți cu trotineta electrică. De asemenea, ochii nu sunt suficienți pentru a conduce preventiv, așadar încercați să nu ascultați și muzica atunci când mergeți cu trotineta electrică, deoarece aveți nevoie de toate simțurile voastre în alertă pentru a fi în siguranță. Cum atlfel veți auzi alte mașini? Sirenele mașinilor de intervenție? De asemenea, asigurați-vă că trotineta pe care o alegeți se potrivește înălțimii și greutății dvs – o trotinetă prea mică sau prea mare va fi dificil de controlat. Același lucru este valabil și pentru trotinetele cu defecte sau deteriorate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *